TEG horizontal logo 2

Remaja hisap vape terdedah pada logam berbahaya

Washington: Remaja yang kerap menghisap vape mendedahkan diri mereka kepada logam berbahaya seperti plumbum dan uranium, menurut dapatan satu kajian baharu yang diterbitkan di Amerika Syarikat (AS), lapor UPI.

Paras plumbum dalam air kencing adalah 40 peratus lebih tinggi dalam kalangan mereka yang menghisap vape secara berselang-seli, dan 30 peratus lebih tinggi dalam kalangan mereka yang vape secara kerap, berbanding individu berbuat demikian sekali-sekala.

Paras uranium dalam air kencing pula dua kali lebih tinggi dalam kalangan mereka yang menghisap vape secara kerap, lapor penyelidik dalam jurnal Kawalan Tembakau.

Pendedahan kepada jenis logam berat ini boleh membahayakan otak remaja yang sedang berkembang, mengakibatkan masalah pemikiran dan gangguan tingkah laku, kata penyelidik. Logam ini juga meningkatkan risiko masalah pernafasan, kanser dan penyakit jantung.

“Penggunaan e-rokok semasa remaja boleh meningkatkan kemungkinan pendedahan logam, yang boleh menjejaskan perkembangan otak dan organ,” kata pasukan penyelidik yang diketuai oleh D. Hongying Dai, dekan penyelidikan bersekutu dengan Pusat Perubatan Universiti Nebraska di Omaha.

Logam berat seperti nikel, timah dan plumbum ditemukan dalam wap e-rokok sebelum ini, bersama-sama dengan banyak bahan kimia lain yang berpotensi berbahaya, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS.

Untuk kajian itu, penyelidik menganalisis data mengenai 200 remaja yang menghisap vape, yang diambil daripada kajian nasional yang sedang dijalankan. Sampel air kencing mereka diuji untuk kehadiran kadmium, plumbum dan uranium.

Sumber: Harian Metro

Kongsikan | Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Bincang | Discuss