TEG horizontal logo 2

RUU Kawalan Produk Merokok dibentang 12 Jun ini – Dr Zaliha

KUALA LUMPUR: Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 dijadual dibentangkan di Dewan Rakyat pada 12 Jun ini untuk bacaan kali pertama.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa berkata Kementerian Kesihatan (KKM) pada 26 Mei lalu telah mengemukakan memo Jemaah Menteri kepada Kabinet, dan telah mendapatkan sokongan untuk RUU itu dibentangkan.

“Ini adalah satu kejayaan (mendapat kelulusan Kabinet) dan kita mendapat sokongan daripada Kabinet.

“Insya-Allah pada 12 Jun ini (Isnin), kita dapat tarikh untuk bentangkan bacaan pertama di Parlimen,” katanya di sini pada Selasa.

Beliau berkata demikian dalam sesi taklimat berkaitan RUU baharu bagi kawalan produk merokok.

Dr Zaliha menambah, KKM telah memasukkan kesemua 23 cadangan pindaan yang dikemukakan sebelum ini, selain menambah lima cadangan baharu terhadap RUU tersebut yang juga dikenali sebagai Dasar Generasi Penamat (GEG).

Beliau berkata, ia antaranya memperkenalkan klausa laporan berkala dengan laporan pertama dijangka dibentangkan pada 2025 sebelum RUU tersebut dilaksanakan sepenuhnya kepada GEG pada 2030.

“Itu rangka masa (pelaksanaan penuh 2030) yang dinyatakan dan selepas itu adalah yang berkala.

“Apabila kita melaksanakan laporan berkala, ini akan mengambil kira semua keputusan dan kajian-kajian yang dilaksanakan sepanjang itu untuk melihat keberkesanan RUU yang telah dicadangkan,” ujar Dr Zaliha.

Mengenai denda yang dikurangkan daripada RM5,000 kepada RM500 pula, Dr Zaliha berkata ia bertujuan untuk tidak membebankan generasi GEG, selain bukan satu bentuk hukuman sebaliknya mendidik.

Turut dikekalkan dalam RUU tersebut ialah tiada hukuman penjara dan khidmat masyarakat bagi memberi peluang pendidikan, kesedaran, dan tidak bersifat punitif semata-mata.

RUU berkenaan antaranya akan mengawal selia semua produk merokok termasuk bahan merokok mengandungi nikotin yang digunakan untuk tujuan merokok.

RUU tersebut dibentang bagi bacaan pertama dan kedua pada 27 Julai dan 1 Ogos tahun lalu oleh Menteri Kesihatan ketika itu, Khairy Jamaluddin.

Khairy memaklumkan satu kertas Pindaan Dalam Jawatankuasa yang mengandungi 23 pindaan ke atas RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 akan dikemukakan kepada Dewan Rakyat.

Sumber: Astro Awani

Kongsikan | Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Bincang | Discuss